Vynikajúci postreh !
Samozrejme, správne má byť "tortila" - normálna múková placka.
No a keďže je spomínaná tortila, tak tu je jeden-dva recepty cesta na placky:
Tmavé.
Z kukuričnej múky, soli, lyžičky octu a vody vypracujeme tuhé cesto, ktoré vyváľkáme na tenké placky a pečieme buď suché na platničke, alebo na nevymazanej panvici.
Svetlé cesto:
Zmiešame hladkú múku so soľou. Do prostriedku urobíme jamku, okolo nej nauladáme kúsky masti a do jamky nalejeme vodu.
Nejskôr vidličkou a potom rukami spracujeme tuhé vláčne cesto.
Spracovávame tak dlho, pokiaľ sa nezačnú robiť na povrchu cesta bublinky. Rozváľame na hrúbke listu papiera v priemere kruhu taniera. Suchú panvicu rozohrejeme. Na rozpálenú dávame po jednej placke a opekáme z každej strany asi 10 - 15 sekúnd.
Na tortilách se začnú robiť pluchieriky, ktorých vŕšky môžu zhnednúť, ale nenechajte zhnednúť celú placku.
...
K tým prešľapom hádam ešte maličkosť.
Horšie ale je, keď sa v jedálnych lístkoch uvádzajú rôzne nezmyselné zdrobneliny, ako rezníky, kapustička, zemiačiky, ba aj kávička... Potom z toho vzniká dojem, že sú to akési menšie "porcičky". :-))
prihlásiť / registrovať